7 typen B2B video en hoe ze te gebruiken

Steeds meer bedrijven, vooral in business-to-business, erkennen dat video een plek verdient in de marketingstrategie. Sterker nog: uit een recente studie blijkt dat 90% van de ondervraagde bedrijven video steeds belangrijker vindt; en zelfs onmisbaar. Het bezitten van de wens en middelen om video te creëren is echter pas het begin. Het echte werk begint pas bij het bedenken van de juiste ideeën en het uitvoeren hiervan. Om te beginnen: wat voor type video moet je produceren? Er zijn verschillende type video’s effectief in te zetten in B2B. En zoals in veel gevallen: ‘wat’ je maakt, hangt sterk af van ‘waarom’ je het maakt. Laten we een kijkje nemen in de verschillende vormen van B2B videocontent, met een korte blik op de situaties waarin het nut heeft om ze in te zetten.

Michel Leseman

1. Webinar
De term ‘webinar’ omvat een variatie aan verschillende formats, maar over het algemeen is een webinar een live en vaak interactieve sessie, waarbij je informatie deelt en kijkers deelnemer kunnen worden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld live vragen stellen. Vanwege dit behoren webinars tot de meest verbindende vormen van videomarketing. En – indien je gegevensregistratie opneemt bij de aanmelding – dient zich uitstekend om leads te genereren en een gepast follow-up te verzorgen.

Wanneer gebruik je een webinar?
Een webinar (link naar uitgebreider blog over webinar) zet je in wanneer je een hoop informatie wil delen over een bepaald onderwerp, waarbij het hebben van een participerend publiek extra waarde toevoegt. Omdat je voor je webinar deelnemers veelal vraagt om een specifieke tijd in hun agenda te zetten, dien je het hun tijd wel waard te maken. Het vragen van 20 tot 30 minuten van iemands kostbare tijd is een grote vraag, en een nog grotere als je om contactgegevens vraagt, dus zorg ervoor dat je het de moeite waard maakt met een duidelijke waarde propositie.

2. Interview / Q&A
Het is zo simpel als het klinkt. Over het algemeen zijn deze B2B video’s niet meer dan een gefilmde conversatie, waarbij ten minste één gerespecteerde autoriteit in zijn/haar vakgebied aan het woord komt. De heen-en-weer dynamiek en diepere verkenning van diverse onderwerpen kunnen deze content zeer interessant en meeslepend maken voor kijkers. En als je in staat bent om een relevante influencer met een significant aantal volgers te betrekken, kun je zijn/haar netwerk gebruiken voor een gericht bereik.

Wanneer gebruik je een interview of Q&A video?
Iedere keer wanneer je een (ingewikkeld) onderwerp hebt die discussie of het behandelen waard is, heeft het zin om een interviewvideo op te nemen en te plaatsen. Veel bedrijven creëren dit type content gedurende een evenement, zoals een beurs, waarmee jij je voordeel kan door het aantal experts. Bovendien is het een populair format voor een serie terugkerende video’s.

3. Storytelling
Het vertellen/delen van verhalen (Link naar blog over storytelling) kan een extreem sterk stuk gereedschap zijn. Verhalen verrassen en verblijden ons. Ze stoppen vlees op de droge botten van data. Ze geven beleving aan je berichten en presentaties; ze maken ze gedenkwaardig. Verhalen geven jouw business-to-business oplossingen een hartslag en een polsslag. Een storytelling video kan zo simpel als een persoon die een anekdote roept in de camera, of zo complex als een zorgvuldig vergaard shot en bewerkte productie.

Wanneer gebruik je een storytelling video?
Als jij of je bedrijf een verhaal heeft waarvan jij denkt dat deze het waard is om te vertellen – en waarde zal geven aan je kijkers – dan heeft het zin om hier een video van te maken. Nog meer dan het te typen. Echte verhalen zijn herkenbaar, en geven de kans om je B2B video te vullen met emotionele elementen zoals drama en humor. Maar om interessant te blijven, is het belangrijk om jezelf niet te verliezen in zelfpromotie.

4. Testimonial
Succesverhalen (link naar blog/vlog testimonial) van klanten behoren tot de krachtigste vorm van marketing. En daarom ook voor B2B videocontent. Testimonials geven je bedrijf de kans om de waarde van jou als bedrijf te demonstreren, terwijl je dit tegelijk door tevreden klanten laat vertellen. Een stukje sociale bewijskracht; iets dat ieder mens behoeft voordat we een aankoop doen. Wanneer kijkers werkelijk de positieve ervaringen van klanten en professionals horen en zien, ontstaat er een bevestiging/overtuiging die niet zomaar wordt geëvenaard.

Wanneer gebruik je een testimonial video?
Er zijn een aantal momenten wanneer een testimonial video zijn waarde heeft. Allereerst wanneer je een bonafide, enthousiaste, ravende fan als klant hebt. Een klant die zo toegewijd is aan jouw producten en diensten, dat ze niet eens durven dromen van een alternatief, en het liefst zo hard mogelijk van de daken schreeuwt hoe geweldig ‘ie je wel niet vindt. Als je een klant hebt als dit, dan is deze er ongetwijfeld toe bereid om deel te nemen aan een testimonial video. En hun oprechte enthousiasme van grootse waarde. Uiteraard is niet iedere klant hetzelfde en is een dergelijke situatie een droom voor ieder bedrijf. Waar het echter om gaat is dat de video duidelijk maakt dat jij een goede oplossing hebt voor veel voorkomende en identificeerbare problemen bij je (potentiële) klanten.

5. Instructievideo’s
How-to video’s (Link naar vlog/blog instructievideo’s) zijn wellicht de meest gezochte vorm van video. Door zowel consumenten als professionals. Wanneer jij iets moet leren, dan is er niets zo prettig als een voorbeeld. Goed voorbeeld doet volgen. En oefening baart nog altijd kunst. Maar om te beginnen is er niets zo fijn als een stap- voor-stap uitleg. En dan niet op papier, maar met een simpele, duidelijke video.

Wanneer gebruik je instructievideo’s?
Om maar met de deur in huis te vallen: een instructievideo gebruik je wanneer je instructies wilt geven. Dit kan zowel voor (potentiële) klanten zijn, als voor je werknemers. Je gebruikt het om te laten zien hoe je product X gebruikt/installeert of hoe je probleem Y oplost. Meestal voor mensen die al klant of werknemer zijn. Het is niet zo wervend voor nieuwe business als storytelling, maar kan met de juiste insteek toch ergens garen bij spinnen. Vooralsnog, de beste manier is om je publiek te laten zien hoe/wat zij moeten doen dat hen helpt bij hun probleem/werk, zonder (overdreven) promotionele insteek.

6. Animatievideo
Wie houdt er nu niet van animatie? (Link naar blog over animatievideo) Precies. En niet gek ook. Animatie is namelijk één van de weinige middelen waarmee letterlijk alles kan worden gecreëerd. De kleuren, de vormen, de personages, de grens ligt tot waar jouw creativiteit zich leent. Een animatievideo is zó laagdrempelig dat eigenlijk geen enkel middel zo gericht en prettig kan communiceren.

Wanneer gebruik je animatievideo?
Animaties zijn vrijwel overal voor te gebruiken. Juist in B2B. Voor zowel intern als extern gebruik. Ze zijn zo gericht en persoonlijk als jij wil. Daarom zijn ze voor meerdere klantfases een meerwaarde. Ze kunnen heel makkelijk worden gepersonaliseerd, waardoor je ze makkelijk kan laten aansluiten op de voorkeuren van de kijker. Het kan dus in worden gezet in iedere klantfase. Hoe en wanneer je ze gebruikt hangt hier dus vanaf.

7. Corporate Showreel/Showcase
Een showreel is eigenlijk niets meer dan een korte, snelle video van recent werk. Bij een showcase leg je meer de focus op één onderwerp. Dus of je nu je medewerkers, kantoor, cultuur of wat dan ook wilt laten zien, dan dient een showcase zich daar voor. Het is een uitstekend middel voor brandmanagement en andere vormen van marketingcommunicatie & PR.

Wanneer gebruik je een corporate showreel/showcase?
Bedrijfsevenementen en -uitstapjes zijn geweldige mogelijkheden om beelden vast te leggen en deze vervolgens te bewerken voor een glimp van de persoonlijkheden en cultuur binnen je organisatie. Dit kan nuttig zijn voor zowel het aantrekken van zakelijke relaties als nieuwe talenten. Je kan ook je producten of diensten ‘showen’, maar dan moet je dit een creatieve of unieke draai geven. Anders ziet men het al snel als advertentie in plaats van contentmarketing.


Wellicht vind je dit ook interessant

Webinar Organiseren

Niet alleen tijdens deze Corona tijd is een webinar organiseren een goed plan. Maar in deze tijd van thuiswerken is […]

Lees verder
Video Communicatie in Crisistijd

Keep Calm and Carry On De voorbeelden van effective communicatie in crisistijd zijn eindeloos. In 1939 kwam de Britse overheid […]

Lees verder
Hoe bereik je nieuwe klanten met online marketing?

Waarom is videomarketing zo efficiënt? De internetgebruiker is met filmpjes gemakkelijker te boeien en te informeren. Het is een krachtig […]

Lees verder