Help, ik word geïnterviewd. Wat nu?

Michel Leseman

“Soms ontstaat er wat verwarring of zelfs spanning, als we beginnen over een interview voor de camera’s. Er komen vragen op zoals : Wat moet ik zeggen? Wat nou als ik het verkeerde zeg? Maar ik vind mezelf helemaal niet leuk op camera?

Het valt uiteindelijk allemaal wel mee, zo’n interview en om dat te laten zien hebben we een korte uitleg gemaakt. Dan kunnen we samen gezellig op gesprek.”

 

Wat kan ik verwachten?

Tijdens het interview ga je in gesprek met de interviewer. Je hoeft zelf geen tekst voor te bereiden. De interviewer stelt je vragen, waar je antwoord op geeft. Hij zorgt ervoor dat je de juiste informatie vertelt over de video. Tijdens het gesprek mag je gewoon de interviewer aankijken. Hij of zij zit naast de camera.

Voor opnames komen veelal een cameraman samen met een regisseur. De regisseur kan de vragen stellen. Een interview kan 2 minuten duren maar ook zomaar 15 minuten. Dit verschilt per onderwerp en persoon. Een interview voorbereiden kan daarin een goede stap zijn.

Een interview opstelling

Naast de camera staan er, afhankelijk van het licht, ook lampen op je gericht. Afhankelijk van de locatie krijg je een microfoontje opgespeld of gebruiken we een hengel om het geluid op te nemen. Indien het microfoontje wordt opgespeld wordt deze vaak op borsthoogte op de blouse of shirt vastgeklikt. het microfoontje zit vast aan een zender. Deze hangen we achter aan de broekriem of doen we in je achterzak. Of als je een jasje met binnenzak draagt, doen we die daarin.

Na of vooraf aan het interview gaan we aan de slag om wat extra beelden te draaien, dit noemen we sfeerbeelden. Sfeerbeelden van jou of je omgeving onderbouwen jouw verhaal, deze beelden maken de video interessanter om te bekijken. Als je bijvoorbeeld in het interview uitlegt dat je leuk contact hebt met je collega’s willen we dat in de sfeerbeelden ook zien.

Moet ik iets voorbereiden?

Voor het interview hoef je geen antwoorden voor te bereiden. Het interview komt het beste en authentiek over als we samen spontaan een gesprek aan gaan.

Het is handig om na te denken over je kledingkeuze. Als de video over je werk gaat en je hebt werkkleding, trek deze dan vooral aan. Heeft de video een andere aanleiding, dan kun je het beste je eigen representatieve kleding aandoen. We willen vooral dat je je op je gemak voelt bij het interview. Doe daarom vooral kleren aan die lekker zitten, waar je je prettig in voelt en zoals je graag gezien wilt worden.

Er zijn een paar dingen waar je bij je kleding op moet letten: je ziet er op video het mooist uit met een beetje kleur in je kleding. Met vooral zwarte of witte kleding val je weg in de achtergrond. Als je kleding met een kleurtje of een vrolijk printje aandoet, val je beter op.

Ook is het belangrijk dat je geen kleding aandoet met strepen, ruitjes of andere kleine prints. Kleine prints storen namelijk vaak op het beeld. Dit geeft een raar effect en leidt af van het verhaal. Make-up met glitters kan ook een storend effect geven.

Veel mensen geven aan dat ze het van tevoren best spannend vinden om mee te werken aan de video. Dat is niet gek want je staat (waarschijnlijk) niet elke dag voor de camera! Maar wanneer we achteraf aan mensen vragen hoe het was, valt het vaak heel erg mee; “je vergeet vaak na een tijdje, dat de camera er is”.

Tot slot, geen zorgen! Gewoon een fijn gesprek samen, en wij zorgen ervoor dat je leuk op beeld staat!


Wellicht vind je dit ook interessant

Webinar Organiseren

Niet alleen tijdens deze Corona tijd is een webinar organiseren een goed plan. Maar in deze tijd van thuiswerken is […]

Lees verder
Video Communicatie in Crisistijd

Keep Calm and Carry On De voorbeelden van effective communicatie in crisistijd zijn eindeloos. In 1939 kwam de Britse overheid […]

Lees verder
Hoe bereik je nieuwe klanten met online marketing?

Waarom is videomarketing zo efficiënt? De internetgebruiker is met filmpjes gemakkelijker te boeien en te informeren. Het is een krachtig […]

Lees verder